KEVÄT 2019

Tammikuu

pe 25.1. klo 18 olen kahvila Puistonkulman kirjallisuusklubin vieraana Haminassa (Isoympyränkatu 17). Hillevi Kilpeläinen ja Jouni Villberg haastattelevat. Puhetta ainakin Tuomiopäivän karavaanista ja muista Florian-kirjoista.

la 26.1. klo 13-02 Tähtivaeltaja-päivä ravintola Dubrovnikissa Helsingissä. Oma osuuteni klo 16-17, siis paneelikeskustelu ”From Nightmares to reality – dystopias coming to life”. Keskustelijoina Dave Hutchinson ja Jani Saxell. Puheenjohtajana Aleksi Kuutio.

Helmikuu

ke 13.2. klo 17-18.30 luennoin Asko Sahlbergin tuotannosta, otsikolla ”Göteborgin urbaaniyksinäisistä Rooman vallassukuihin - Asko Sahlbergin tuotannon monet maailmat”. Työväenopisto järjestää, Opistotalon Helsinginsalissa.

ke 27.2. klo 18-19.30 haastattelen Malmitalossa kirjailija-uutisankkuri Matti Rönkää. Hänen uusimpansa eli Yyteet (2017) on Tuntemattoman sotilaan uudelleenkirjoitus, jossa Linnan ikoniset hahmot on paiskattu nyky-työelämän ja IT-alan hektisyyteen ja arvaamattomuuteen, kaikkien organisaatiouudistusten ja konsulttijargonin keskelle. Yhtä lailla kiinnostavia ovat Röngän Viktor Kärppä -dekkarit, inkerinsuomalaisine päähenkilöineen ja Suomen ja Venäjän rajan ylittävine juonikuvioineen. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

Maaliskuu

to 7.3. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa viime syksyn esikoiskirjailija Sisko Savonlahtea, jonka Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (2018) on aika riemukasta ja mustanhumoristista vastakirjoitusta chick lit -sinkkuviihteen prinsessatarinoille. Päähenkilön työttömyys, luuserius ja ihmissuhteiden epäonni eivät todellakaan mene Hollywood-kaavojen mukaan, vaan tavoittavat karheammanpuoleista pätkätyöläissukupolven todellisuutta. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

ma 18.3. klo 18.30-20 luennoin Kanneltalossa Ursula K. Le Guinin scifi- ja vähän fantasiatuotannostakin, otsikolla ”Tähtienvälistä yhteiskuntakritiikkiä”. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

Huhtikuu

to 4.4. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa suomalaisen spekulatiivisen fiktion uranuurtaja Maarit Verrosta, joka toi ekologisia ja yhteiskuntakriittisiä teemoja kirjoihinsa jo 1990-luvulla. Verrosen luonnontieteellinen tausta lomittuu kirjoissa usein eksistentialismiin, vierauden ja sivullisuuden kuvastoon. Vaikka uusimmassa tuotannossa mukana on myös enemmän ihmiskuvien lämpöä ja osallisuuden tuntoja. Viimeisin niistä on ekologinen dystopia Hiljaiset joet (2018).

Ma 8.4. klo 17–18 Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kirjallisuuspiirissä aiheena ”kulttuurinen omiminen kaunokirjallisuudessa”. Keskustelijoina Elina Hirvonen, Nurah Farah ja Jani Saxell. Vetäjinä Anna-Riikka Carlson ja Hannu Harju. Porthania, sali Pii, Yliopistonkatu 3. Ennakkoilmoittautuminen.