SYKSY 2018

Syyskuu

ti 4.9. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri alkaa Ray Bradburyn dystopialla tulevaisuuden palomiehistä ja kirjarovioista eli romaanilla Fahrenheit 451. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

to 6.9. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa pitkän linjan toimittajaa ja dekkaristia Pauliina Sutta. Hänen kirjansa eivät kaihda ajankohtaisia aiheita ja yhteiskunnan yöpuolta: Takaikkunassa (2015) ovat aiheina internetin vihakampanjat, julkisuuspeli ja digitaalisen seuranhaun maailman valheet ja viettelykset. Seireeni (2017) puolestaan heittää lukijansa nyky-Välimerelle, luksusristeilijän kyytiin. Maailman hätä tunkee ylempikeskiluokkaiseen keinotekoiseen paratiisiin, terrorismin ja ihmissalakuljettajien uhrien muodossa. Synkistä aiheista huolimatta Suden kirjoissa on myös komediallisuutta, tarinankerronnan iloa ja hyvällä tavalla vanhanaikaista suuren seikkailun tuntua. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

ke 12.9. klo 18-19.30 haastattelen Malmitalossa musiikkimiehenä, spefikirjailijana ja Philip K. Dickin hovisuomentajana tunnettua J. Pekka Mäkelää. Hänen uusin kirjansa Hunan (2018) on uudenlainen aluevaltaus: laaja historiallinen romaani suomalaisista lähetyssaarnaajista 1930-luvun Kiinassa, Nanjingin verilöylyn liikkeelle sysäämistä pakolaisista ja toisen maailmansodan aasialaisista alkumetreistä. Maagista realismiakaan Mäkelä ei ole uutuudessaan hylännyt: mukana kerronnassa on aavefantasiaa, esi-isien ja liian varhain kuolleiden henkiä. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

ti 18.9. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri jatkuu Frank Herbertin avaruuseepoksella Dyyni, osat 1-3. Ekologisen scifin perusteoksessa aavikkoplaneetta nousee tavallaan yhdeksi henkilöistä. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

Lokakuu

ti 2.10. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri jatkuu. Käsittelyssä kaksi 1960-lukulaista tajunnanlaajentajaa, Ursula K. Le Guinin Pimeyden vasen käsi ja Philip K. Dickin Ubik. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

ma 8.10. klo 18.30-20 luennoin Kanneltalossa suomalaisen nykyrunouden arjen kuvaajista, luontomystikoista, sadunkertojista ja mytologian uustulkeista. Joille myös melodisuus ja kielen soiva osa ovat tärkeitä. Johanna Venho, Vilja-Tuulia Huotarinen, Riina Katajavuori, Ville Hytönen ja monet muut esillä. Työväenopisto ja Kannelmäen kirjasto järjestävät.

ti 23.10. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri jatkuu. Käsittelyssä Arkadi ja Boris Strugatskin tuntemattoman uhkaa henkivä maailmanlopun veijaritarina Stalker. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

Marraskuu

ti 6.11. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri jatkuu Robert Holdstockin scifiä, ekologisuutta, tummasävyistä rakkaustarinaa ja Brittein saarten mytologiaa törmäyttävällä teoksella Alkumetsä ja sen jatko-osalla Metsän henget. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

ke 7.11. klo 18-19.30 haastattelen Malmitalossa viime kevään Runeberg-voittajaa, kirjailija-dramaturgi Marjo Niemeä. Hänen viides kirjansa, monologiromaani Kaikkien menetysten äiti (2017) on ravisteleva, armoton, hyytävän hauska ja samalla lyyrinen kuvaus äideistä, tyttäristä, mielensisäisistä pimeistä näyttämöistä ja ylisukupolvisesta puhumattomuudesta ja kohtaamattomuudesta. Työväenopisto ja Malmin kirjasto järjestävät.

to 8.11. klo 18-19.30 haastattelen Vuotalossa suomenruotsalaista kirjailijaa Johanna Holmströmiä. Hänen seitsemäs kirjansa ja neljäs suomennoksensa Sielujen saari (2017) vie lukijansa Seilin saarelle Nauvossa, Turun edustalla, parantumattomasti mielisairaiden naispotilaiden ”turvalaitokseen”. Kyseessä on samalla ei-toivottujen säilytyspaikka, jonne erilaisuus, eriarvoisuus ja sosiaaliset ongelmat sullotaan. Holmströmin muista kirjoista Itämaa (2013) vie nyky-Itä-Helsinkiin ja nuorten aikuisten lähiötodellisuuteen. Sulje silmäs pienoinen (2015) taas on psykologinen trilleri. Työväenopisto ja Vuosaaren kirjasto järjestävät.

ti 20.11. klo 18.30-20 Science Fictionin 1900-luvun klassikkoteoksia -lukupiiri päättyy William Gibsonin kyberpunkin lähtölaukaukseen Neurovelho ja Margaret Atwoodin geeniteknologiseen dystopiaan Oryx ja Crake. Työväenopisto järjestää, Opistotalon kirjastossa osoitteessa Helsinginkatu 26.

ke 28.11. klo 17-18.30 pohdin sivistysviikon kirjallisuusluennolla, voisivatko TV ja kaunokirjallisuus olla kerrankin samalla puolella. Ja pelastavatko HBO ja Netflix 1800-lukulaisen eeppisen kerronnan kaikkine rönsyineen, sivuhenkilöineen ja -juonineen. Työväenopisto järjestää, Opistotalon Helsinginsalissa.